FindingOsama: kennis aftappen en structureren


Om Bin Laden te vinden, wil ik de wijsheid van iedereen gebruiken. Maar hoe tap ik die af? En hoe breng ik in al die kennis structuur aan?

Ik stelde voor om de krachten te bundelen en zo Bin Laden te vinden. Dan moet ik die krachten natuurlijk wel bereiken. Een enkele tweet of blogpost is (blijkbaar – want niemand heeft nog gereageerd) niet genoeg. Zelfs de Engelse vertaling lijkt niemand echt warm voor mijn idee te krijgen. Prachtig hoor, wisdom of the crowds, maar hoe kan ik met die velen aansluiting vinden om vervolgens hun wijsheid af te tappen?

Omdat ik de zoektocht beperkte tot alle middelen die internet (en sociale media) voortbrengt, hebben we een structuur nodig waarmee iedereen uit de voeten kan. Een vriend van mij stelde een mashup voor. Een Google Map waarop iedereen zijn puntje kan zetten. Het gemiddelde van al die puntjes is de plek waar Bin Laden zich verborgen houdt.

Interessant. Maar hoe bereken je het gemiddelde van allerlei (onderling volstrekt willekeurig geplaatste) kruisjes op een wereldkaart? Of ga je zoeken op de plek waar de mesten hun kruisje hebben gezet? Mensen mogen trouwens van elkaar niet weten waar hun kruisje staat. Alleen als mensen van elkaar niet weten wat ze hebben gezegd, ligt het gemiddelde het dichtst bij de waarheid. Ik zoek dus een antwoord op twee vragen: Hoe kan velen andere bereiken om hun kennis af te tappen en hoe richt ik de site in waarmee we iedereen mogelijkheid geven een duit in het zakje te doen? 

Advertenties

2 reacties

  1. Poging tot antwoord.vraag 1: Call Clay. of kijk een TED video van hem: (krijg hier geen link gepost): institutions vs collaboration.Vraag 2: dit is niet zo moeilijk als je denkt. Je laat iemand een plek op de wereldkaart aanwijzen. Dit kan vervolgens door software worden omgezet in een rekenkundig coordinaat, trek daar je gemiddelde van, en tadaa: WE GOT HIM!

  2. Sebastiaan van der Lubben · · Beantwoorden

    Clay Shirky zal je bedoelen – koste me een half uurtje zoeken (haha)

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: