Maxime Verhagen is een verwend nest

Nederland onbestuurbaar? Zolang Maxime Verhagen zich zo kinderachtig blijft opstellen wel.

De verkiezingen zijn ingeslagen als een fragmentatiebom. Rosenthal en Wallage overzagen de brokstukken en bogen het hoofd. Ze wensten Lubbers, minister van staat, veel succes.  Om Paars Plus mogelijk te maken, moest op zo’n hoog abstractieniveau worden geredeneerd dat het bijna niet meer had uitgemaakt welke partijen eraan deel hadden genomen. De variant zou weliswaar eer doen aan de meeste winnaars (GroenLinks en D66) en de grootste partij (VVD), maar de programmatische overspanning vertoonde al tijdens de onderhandelingen scheuren en gaten.

Terug bij af.

Terug bij de keus voor een coalitie met de grootste partij en de grootste winnaar: VVD en PVV. Of een middencoalitie die uitdrukking geeft aan de moeilijke opdracht van het electoraat dat weigert en masse links- of rechtsaf te slaan: PvdA en VVD. In beide varianten is het CDA nodig voor een werkbare meerderheid.

Maar Verhagen geeft niet thuis. Na het eclatante verlies van de christen-democraten heeft de demissionaire minister van Buitenlandse Zaken en fractievoorzitter ad interim geen behoefte om de onbestuurbaarheid van dit land in crisis en oorlog op te heffen. Niet de stem van de kiezer, maar de opstelling van Verhagen houdt Nederland in deze impasse.Verhagen verkiest een ‘bescheiden rol’  die hem nu plots wel past.

Natuurlijk zullen christen-democraten wijzen op de opstelling van Cohen. De sociaal-democraat wil niet in aan een middencoalitie deelnemen. De voormalig burgemeester van Amsterdam ziet immers geen verschil tussen zo’n middencoalitie en Paars Plus. Cohen kan het weten, want hij heeft toch een aantal dagen geprobeerd om Paars Plus van de grond te krijgen. Hij was zelfs bereid geen 10 maar 18 miljard te bezuinigen. De PvdA waagde een inhoudelijke poging, terwijl Verhagen geen inhoudelijke, maar een stilistisch argument gebruikt om voor politieke en bestuurlijke verantwoordelijkheid weg te lopen.

Verhagen speelt de geslagen hond – een rol die hem misschien wel past, maar ons nu geen steek verder helpt. De versplintering van de Nederlandse politiek vindt niet zozeer plaats op electoraal, maar op elite-niveau. Verhagen is blijkbaar zo hard geslagen, dat hij de uitslag blijkbaar niet meer kan duiden en stort zo dit land in een politieke status quo. Is hij broeders hoeder, gefundeerd op christelijke verantwoordelijkheid of een verwend jochie wiens speeltje is afgepakt en daarom niet meer mee wil doen? Het laatste: Maxime Verhagen is een verwend nest! <<

Advertenties

9 reacties

 1. Ik heb in deze boutade nog niet een begin van een argumentatielijn kunnen ontdekken. Mogelijk zou je het voor mij en anderen die niet zo snel van begrip zijn, nog eens argumenten kunnen noemen ter onderbouwing van de stelling dat Verhagen een verwend nest zou zijn.

  1. Patrick, je moet toegeven dat het CDA een rechts kabinet uitsluit omdat Verhagen zich bescheiden (of beter: bescheten) wil opstellen. Hij wil het maximale (of beter: de maxime) eruit slepen en dat niet alleen; VVD en PVV moeten hem er om smeken. Misschien is verwend niet het juiste woord, misschien is obstructief een betere term. Ik hou hem verantwoordelijk voor de actuele impasse in de Nederlandse politiek.

   1. Overigens: dank voor de reactie! Leuk dat je me af en toe volgt.

 2. Ik moest hem er wel op wijzen.

  1. Ik zat vanochtend te schrijven en ik dacht – oh hemel, wat als Patrick hiervan lucht krijgt. Patrick: ik nodig je bij deze uit om een stuk te schrijven. Aan wie hebben we de politieke impasse wel te danken als het niet door de opstelling van Verhagen komt? Ik plaats het, ongecensureerd, op dit blog. Onder vermelding van jouw naam, uiteraard (we spelen wel open kaart).

   1. wouter · ·

    Lijkt me mooi! Hij kan zich iig niet verschuilen achter “geen tijd”, gister zat je ook al om 17 uur aan het bier.

    Ik ben benieuwd naar Patrick’s bijdragen!

   2. Kom op Patrick! Nu heb je publiek en een podium!

 3. Het blijft een bizarre stellingname: het CDA wordt gehalveerd en dat moet de CDA-leiding lezen als een verplichting om in een kabinet te stappen. Kun je me dat nog eens uitleggen. Vervolgens houd je Verhagen verantwoordelijk voor de impasse in de formatie. Zullen we de blokkades die over en weer zijn opgeworpen nog eens langslopen: VVD (geen paars-plus, ‘ definitieve breuk’), PvdA, D66, GL (niet met PVV), PvdA (niet met CDA/VVD), GL/D66 (niet met VVD/PvdA/CDA). Volgens mij heeft het CDA als enige geen a priori blokkades opgeworpen tegen een coalitie. Juist omdat de verschillen tussen VVD en PVV (AOW, zorg, EU interne markt) zo groot zijn en omdat het CDA vd kiezer het signaal heeft gekregen om maar in de oppositie te gaan (ik kan -20 moeilijk anders uitleggen), moeten de argumenten om deel te nemen wel iets zwaarder worden dan ze nu zijn. Laat de PvdA – ik weet wel dat het woord nog niet in hun vocabulaire voorkomt, maar toch- eens verantwoordelijkheid nemen en gaan onderhandelen met de PVV en VVD.

  1. Prachtig Patrick. Ik ga er over nadenken!

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: