Lokaal nieuws kan (bijna) gratis (1)

Kan je (bijna) gratis lokaal crossmediaal nieuws brengen en er toch aan verdienen? Goede vraag! In een nieuwe (onregelmatige) serie ga ik op zoek naar een antwoord. Deel 1: Radio met alleen een smartphone.

Radiojournalisten hebben nauwelijks apparatuur nodig om hun werk te doen, bepleitte ik een jaar geleden al. Toen had ik nog een Nokia N96, nu een Samsung op Android. De mogelijkheden om zeer mobiel verslag te doen van Leiden en directe omgeving zijn vele, vele malen beter dan met het Nokia’s besturingssysteem.Toen was dat nog een – serieus – vermoeden.

In Amerika is er al minimaal één journalist die zijn loodzware apparaten aan de wilgen heeft gehangen. Met een iPhone 4, wat slimme gadgets (niet allemaal gratis) maakt hij kekke reportages op lokatie. Neal Augenstein is helemaal klaar met te lange productie van radio-items. Hij heeft veel tijdwinst geboekt door zijn items op een driesporen-app te monteren en naar de studio te sturen. Enige nadeel (lees: kwalitatief slecht geluid) is live. Dat, schrijft hij, wil nog niet echt. De oplossing is echt te duur.

De kwaliteit van zijn reportages vind ik buitengewoon goed. Oké, het zijn geen Pullitzerprijs winnende, diepgravende documentaires voor HollandDoc. Het zijn wel heel prima interviews ter plekke. Er is genoeg sfeer, de kwaliteit is wat Augenstein betreft 92% van de moderne, professionele apparatuur – dus zeer redelijk. Luister zelf maar even. Nu nog de vraag of we dezelfde kwaliteit bereiken met een Android-toestel. Anders kost het een onze virtuele redactie een abonnement met onbeperkt internet plus een iPhone 4. Volgende aflevering: alle Android gadgets die we nodig hebben voor hyperlokale radio met onze smartphone.


 

Soundcloud biedt trouwens uitstekende hosting van audiobestanden, zoals je ziet. Er zijn, als je betaald, nauwelijks beperkingen wat betreft de grootte. Je kunt de bestanden ook via Tumblr uploaden of mobiel in Dropbox of Google Docs zetten. Daar kunnen ze vervolgens door de redacteur op de redactie (of de journalist zelf, ter plaatse) weer uit worden gehaald en geplaatst. <<

Advertenties

een reactie

  1. […] met alleen maar een smartphone? En dan ook echt alles: van idee tot (en met) de uitzending? Ik onderzocht eerder die vraag, maar kwam er na een paar posts niet echt meer uit. Ik miste toen de praktijk om de ideeën in […]

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: