Alles in the open (science)!

_

Stapel en Poldermans hielden hun kaarten zo dicht tegen de borst, dat de omgeving begon te twijfelen aan het bestaan van ervan. De data waarop zij hun onderzoek baseerden, was niet openbaar. Toen dat wel gebeurde, vielen beide wetenschappers door de mand. Ze hadden data verzonnen – Stapel in grotere mate dan Poldermans.

Dat kan anders: openbaar en in de crowd. Michael Nielsen vertelt bij TEDxWaterloo over tools die het mogelijk maakt om moeilijke, wetenschappelijke problemen in en met de crowd op te lossen. Nielsen: ‘Het betekent in potentie een versnelling van wetenschappelijke ontdekkingen.’ Tegelijkertijd waarschuwt hij voor de gevaren van crowdsourcing science. Zo mislukte een initiatief om quark-theorie te crowdsourcen omdat wetenschappers zeer geïnteresseerd waren in de wiki – niet om er aan bij te dragen, maar om er vooral bevindingen van andere te komen halen.

Daarom is er een mentaliteitsverandering en cultuurverandering in de wetenschappelijke gemeenschap nodig. En dat is lastig. Maar de mogelijkheden zijn er. De tools zijn er en de aanmoedigingen om er mee door te gaan ook. Prijs als wetenschapper al die collega’s hun data wel delen, die wetenschap bedrijven in het publieke domein. En ook als je geen wetenschapper bent – zeg de initiatieven van openbare wetenschap het voort! Leken die wijzen op publieke initiatieven, breken de gesloten cultuur langzaam open. Denkt Nielsen. En Stapel en Poldermans bewijzen zijn gelijk. Ook ik, simpele blogger, kan mijn bijdrage leveren. <<

Advertenties

een reactie

  1. Klinkt mooi, maar als wetenschapper koop je er niets voor. Meer en meer wordt men geacht ontdekkingen om te zetten in producten die klinkende munt opleveren. Voor de universiteit welteverstaan. Fundamentele wetenschap is uit, toepassingen zijn een must.
    Denk niet dat de VU er erg om kan lachen als Krouwel alle software en data achter kieskompas in de wereld slingert. Net zo min als dat Philips het leuk zou vinden als een stagiair op de R&D afdeling voor de gein nieuwe batterijcel technologie op het web slingert.

    Kortom, vooruitgang door kennisdelen: zeker. Maar de wetenschappelijke instituties (universiteit, journals, subsidie-organisaties, enz) zijn erop ingericht dat zoveel mogelijk te beperken.

    “Tragedy of the commons!!”, schreeuwt de verdwaasde student hier in de OBA…

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: