Gezocht: tech-criticus en tech-journo

Dave Winer heeft een punt in zijn essay, onderdeel van een prachtige Niemans Lab-serie over trends en innovaties in de journalistiek 2012: ‘we’ hebben een criticus van software nodig, net als critici voor literatuur, films of muziek. Software maakt een steeds groter deel van onze cultuur uit. Kritieken zijn dan net zo onmisbaar als bij al die andere, meer highbrow cultuuruitingen.

Zijn pleidooi om journalisten ook te laten programmeren, gaat een stap verder. En ook daarin heeft hij mijn inziens wel een punt. Meer dan vroeger moeten nieuwe journalisten zich vaker met de productie en presentatie van hun nieuws bezighouden. Uitbesteden van de ‘druk’ is voorgoed voorbij. We zullen ons er meer en meer tegenaan moeten bemoeien. Zeker omdat programma;s ons kunnen helpen nieuws te vinden, te bepalen wat nieuws is en te verrijken.

De vraag hoe we dat moeten doen, is wel belangrijk. Ook Winer zoekt een manier om journalisten i.o. te leren ‘programmeren’. Mijn inziens is dat nu nog weggelegd voor de happy few die er tijd in willen steken. Hun grootste probleem: gebrek aan goede voorbeelden en een cultuur die nog niet helemaal klaar is voor hun producten. Er zijn nog maar weinig journalistieke sites in Nederland die bereid zijn om echt in deze programmeur-journalisten te investeren. En we kunnen niet allemaal bij The Guardian  werken. We kunnen, en daar heeft Winer een punt, natuurlijk wel naar streven. <<

Advertenties

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: