Journalistiek door te lachen

John Stewart is niet genoeg op een voetstuk gezet. Zijn shows (volgens sommigen zijn die van collega Stephen Colbert nog beter) bekritiseren niet alleen de actualiteit, hij neemt Amerika zelf met een korreltje zout – humor waar Amerikanen niet zo heel erg goed in zijn. En dat op een buitengewoon scherpe manier. Dat ontlokte Jeff Jarvis tot een nieuw college journalistiek: Truth Through Humor.  Humor biedt journalisten en journalistiek kansen, maar ook nieuwe problemen.

There’s a larger lesson here about jokes as journalism. So next, I urge you to listen to Ethan Zuckerman’s lecture on cute cats and revolution on the wonderful CBC series Ideas. Ethan talks about humor as a means to get around censorship. I listened to his talk a day after hearing Richard Gingras, now head of Google News, talking at a symposium on entrepreneurial journalism organized by Dan Gillmor at Arizona State about how difficult it is for algorithms to recognize humor.

Wij hadden Van Kooten en De Bie met de Tegenpartij – zo succesvol in het becommentariëren van de politieke werkelijkheid, dat mensen echt op hun ‘grap’ wilde gaan stemmen. Zo scherp, dat ze het geloofden. Er verschenen krantenkoppen met statements van de partij. Hilarische televisie (wat te denken van het programma Rug op ’81 met punt 1: Laat die wapens van die Amerikanen hier maar komen!) die verder ging dan de grap en leek door te dringen tot het DNA van de samenleving zelf. <<

_

Advertenties

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: