Geen toekomstmuziek: in de schoenen van Messi

Babolat Play & Connect is misschien wel de meest concrete doorkijk die wij krijgen op de toekomst van de sportverslaggeving. Het racket meet alle handelingen die een tennisser ermee uitvoert. Belangstellenden kunnen direct zien wat toptennissers op de baan doen. De komende jaren zullen sporten meer en meer worden ontsloten voor het publiek. Technologie die nu alleen nog door trainers wordt gebruikt, zal ook voor het publiek toegankelijk zijn.

Nog even en we staan letterlijk in de schoenen van Messi. Zijn loopvermogen, schotkracht, contact met andere spelers, balbehandeling, techniek. We kunnen straks zelfs met superkleine camera’s (vanaf de speler en vanuit de bal) een parallelle, virtuele sportwerkelijkheid scheppen. De nieuwe data biedt de basis voor verdere en betere analyses en begrip van het spel. Ik denk dat we bij de volgende Olympische Spelen in een data-bad worden ondergedompeld en nog dichter bij de topprestaties betrokken zijn dan nu.

We kijken wedstrijden niet meer zoals ze gebeuren – op basis van de data die spelers en het spel zelf genereren, kunnen wij thuis, als waren we de coach, verschillende alternatieve varianten bedenken, uitzetten en bespreken. Een wedstrijd is dan geen schouwspel meer, maar krijgt het karakter van een live game. Als al die kennis, op basis van werkelijke data, ook nog wordt teruggegeven aan de mensen aan de kant (en de spelers in het veld) bestaat de kans dat we straks het Nederlands elftal daadwerkelijk door zestien miljoen bondscoaches laten leiden. Vanaf onze bank. Met een iPad. <<

Advertenties

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: